Az Ipari Épülettervező Vállalat (IPARTERV) 1948-ban alakult, főtevékenysége hosszú évtizedeken keresztül az ország iparosításával összefüggő komplex tervezési feladatok ellátása volt.

Úttörőszerepet játszott a vállalat az építésiparosítás, az előre gyártott könnyűszerkezetes építési rendszerek tervezésében, honosításában és (a hazai elterjesztésben) is. Főleg a nyolcvanas évek elejétől kezdve - az ipari feladatok csökkenéséből adódóan - a jó képességű tervezőgárda keze alól egyre több középület, lakóépület - egyszóval nem ipari létesítmény - terve került ki. Mai tervezési tevékenységünk javarészét - jóval több, mint felét - irodaházak, kulturális és sportlétesítmények, kutatóintézetek, laboratóriumok, oktatási és egészségügyi létesítmények tervezése teszi ki. Ezek közül a feladatok közül egyre több a rekonstrukciós feladat, melyeknek bonyolultsága széles skálán mozog, az üzletek és bankok meglévő épületekben való kialakításától kezdve a komplex színház- és múzeum rekonstrukcióig. Tervezőink tehát ezen a területen is komoly tapasztalatot szereztek, a bonyolult tartószerkezeti tervezéstől az igényes építészeti munkák tervezéséig. Már az ötvenes években jelentős számú külföldi megbízásra tett szert a vállalat, amelyek többsége természetesen ipari épület volt. Ezeket a munkákat önállóan, vagy külföldi tervezők partnereként készítettük el. 1989-töl kezdve külföldi partnereinkkel vegyes vállalati formában, majd később konkrét munkákra szerveződve működött a cég.
Az IPARTERV ZRt. tevékenységi köre széles skálán mozog, felöleli az építéssel kapcsolatos feladatok döntő többségét. A cég bejegyzett tevékenységei többek között: létesítmények komplex tervezése valamennyi szakágban; beruházások szervezése és bonyolítása, ezen főtevékenységhez kapcsolódó valamennyi kiegészítő tevékenység építőipari kutatás és kísérleti fejlesztés; környezet- és természetvédelemmel kapcsolatos kutatás és kísérleti fejlesztés; külkereskedelmi képviseleti és ügynöki tevékenység. A felsorolt tevékenységi körből természetesen az építéstervezés és megtervezett létesítmények kivitelezésének segítése, művezetése, projekt menedzsmentje képezi társaságunk elsőrendű és leginkább begyakorolt profilját.
EU tagságunk révén felkerültek a munkáink közé az EU által támogatott beruházások tervezésének, műszaki tanácsadásának feladatai is.

1991. október 1-től kezdve a cég magántulajdonú részvénytársasági (2006 január 1-től zártkörű) formában működik, többségi dolgozói és vezetői tulajdonban lévő részvényekkel.

Feladatainkat komplex formában (építészet, statika, gépészet, építési kivitelezés) látjuk el, közel 40 fős létszámmal.